Een baan zonder sollicitatiegesprek

Een baan zonder sollicitatiegesprek

Open Hiring is bedacht en ontwikkeld door Greyston Bakery, een bakkerij in een voorstad van New York City, Yonkers. Greyston werd in 1982 opgericht door Zen Master Bernie Glassman. De slogan van de bakkerij zegt alles: ‘We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people’. Iedereen die wil werken, kan er werken. Het aannamebeleid biedt kansen aan mensen die anders wellicht niet aan het werk zouden komen. Er is een wachtlijst met vacatures bij de werkgever, waarbij een goede omschrijving per baan wordt gegeven. Denkt een sollicitant de baan aan te kunnen, dan laat deze naam en telefoonnummer achter. De eerste baan die vrijkomt is voor degene bovenaan de wachtlijst. De werkgever gaat ervan uit dat wanneer de sollicitant de gang naar het bedrijf heeft gemaakt om zich in te schrijven op de wachtlijst, deze voldoende gemotiveerd is om te werken. Het hele concept is gestoeld op het feit dat mensen zelf prima hun leven kunnen inrichten, mits je ze faciliteert met een veilige omgeving en vertrouwen hebt in hun potentieel. De stad Yonkers kampte voorheen met een enorme werkloosheid en criminaliteit. Greyston heeft de afgelopen vijfendertig jaar een grote rol gespeeld in de wederopbouw van de stad door mensen ‘opstapbanen’ te bieden middels Open Hiring. Deze banen brengen weer structuur in iemands leven en vormen een opstap voor het doorstromen naar een volgende functie.

 

We all have issues

Iemand wordt aangenomen zonder enige vorm van werving en selectie. Zodra diegene binnen is gaat de leidinggevende een open gesprek aan. Die open communicatie is essentieel. Bij Greyston wordt de werknemer door personeelszaken begeleid met een persoonlijk plan waarin ambities en doelen worden vastgesteld. ‘We all have issues’ is een gevleugelde uitspraak van Mike Brady, de CEO van Greyston. Daarom is er binnen de organisatie een lifecoach die voor support zorgt.

Belangrijk te weten is dat de verantwoordelijkheid altijd bij de werknemer blijft. De lifecoach kijkt wat de werknemer nodig heeft om goed te kunnen functioneren en koppelt de werknemer zo nodig aan instanties buiten de organisatie. Naast het disruptieve aannamebeleid heeft Greyston ook andere programma’s om mensen tegemoet te komen in het (weer) meedraaien in de maatschappij. Voor mensen die nog niet in staat zijn te werken - doordat ze bijvoorbeeld de taal nog niet machtig zijn - zijn er de Community Gardens, waar mensen een stukje tuin krijgen toegewezen om te onderhouden. Ook hier worden mensen aangesproken op hun verantwoordelijkheid, als ze bijvoorbeeld ineens niet meer komen opdagen. Daarnaast is er de Workforce Development, waar mensen die - om wat voor reden dan ook - nog niet klaar zijn voor een baan, worden begeleid. Het zijn allemaal zogenaamde Pathmaking Programs, waarbij Greyston faciliteert, zeg maar ‘het pad verlicht’ dat iedereen te lopen heeft.

 

Bovenstaande tekst is een fragment uit een interview met Ingeborg Zwolsman van Start Foundation. Zij introduceert Open Hiring in Nederland als programmamanager van Start Foundation. De eerste werkgeverspilot in Nederland is inmiddels van start gegaan.

 

Het interview is gemaakt door Mirjam Burger van Shapeshifters Publishers.

 

Wil je het volledige interview met Ingeborg lezen? Je vindt het in het magazine 'Innoveren: Eerst geloven, dan zien' dat ik samen met Shapeshifters Publishers maakte. In dit magazine vind je ook andere interviews met o.a. Sjors Frölich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio en Sylvia Karres, voormalig hockeyspits van Oranje.

 

 

 

 

Bekijk magazine >

Reactie toevoegen